Odvjetnički ured

narudžba / Zagreb / 2011

Programski zadatak. Buduća namjena prostora predviđala je da se tu smjesti odvjetnički ured, bilo je važno da se unutarnjim uređenjem kod budućih klijenata postigne osjećaj stabilnosti tvrtke te povjerenja i sigurnosti. Prostorne potrebe odvjetničkog ureda, bile su: četiri ureda, soba za sastanke i arhiva. Jedan od ureda morao je imati dovoljno prostora za sastanke većeg broja ljudi.

Idejno rješenje. Prostor površine 270 kvadratnih metara, sadržavao je 'samo' 6 stupova i obodne zidove. Prostor je pravokutnog tlocrt s duljim fasadnim zidovima. Takav slobodan prostor, pokušalo se zadržati. Dani prostor nametnuo je rješenje središnjeg hodnika s radnim prostorima s lijeve i desne strane, uz prozore. Veći ured nalazi se na kraju hodnika i proteže se od fasade do fasade. Način rada odvjetničkog ureda zahtijevao je ormare za spise uz svaki stol te odvojene urede. Zato se na mjestima postojećih stupova nalaze ormari za spise koji dijele radne prostore. Kako bi se zadržao dojam slobodnog prostora, ormari su niži od visine stropa, prostori se dijele staklenim stijenama, a drveni strop kontinuirano prolazi kroz čitav prostor.

Izvedbena rješenja. Izmedu stropnih lamela 'skriveni', su sprinkleri, lampe, zvučnici i ventilacija, te izmedju njih prolaze staklene pregrade. Svi ormari radjeni su po mjeri, sadrže otvorene police za printere telefone i slično, te se u njima nalaze upravljanjački paneli za svijetlo, zaštitu od sunca, zaštitu od pogleda i audio sustav. Na radnim stolovima tako ostaju samo kompjuteri i hrpe papira.

autor Nino Virag
suradnik elektroinstalacije: IPRO inženjering d.o.o.
rasvjeta i automatika: Ribarić, d.o.o.
strojarstvo: Citara, d.o.o.
ViK: Ured ovlaštenog inženjera Goran Vučković
fotografije: Vanja Šolin
lokacija Zagreb
godina 2011
faza izvedeno
publicirano office et culture, 28/1/2013
povrsina 275 m2