spomen obilježje, park Brinje

natječaj / Brinje / 2006 / 1. nagrada

Spomen park u čast poginulim braniteljima. Pri projektiranju parka glavna ideja bila je smjestiti skulpturu tako da se posjetiteljima omogući maksimalan mir i spokoj pri obilasku spomenika. Zbog toga je skulptura smještena u središnji dio parka, maksimalno udaljena od dviju prometnica, koje uokviruju područje obuhvata. Do ceremonijalnog platoa, na kojemu je centralno smješten spomenik, vodi pet radijalno postavljenih staza. Staze prolaze kroz gustu zelenu šumu, koja služi kao svojevrsni tampon između svetosti, uzvišenosti spomenika i svakodnevne rutine frekventnih prolaznika oko spomen parka. Tako posjetitelj na svom putu do spomenika postepeno odbacuje nervozu i sivilo svakodnevnice i u trenutku kada dođe do ceremonijalnog platoa, nad njim se otvara pogled prema nebu kao simbolu vječnog života. Oblikovanje i mjerilo skulpture također ?poziva? čovjeka da gleda prema nebu, koje se isto tako reflektira i na sjajnom rostfraju.

autori

ak. kipar Zvonimir Gračan
Matija Vaniček
Nino Virag


lokacija

Brinje


program

skulptorsko, krajobrazno rješenje


godina

2006


faza

idejni


ukupna površina

7500 m2