osnovna škola Popovača

natječaj / Popovača / 2007

Tlocrtna dispozicija i oblikovanje škole i dvorane proizašli su iz ambijenta naselja. Maksimalna visina je prizemlje i kat, a potrebni sadržaji su raspoređeni u manje volumene, po kriteriju funkcije nastave. Volumeni su lomljeni i zaokretani da objekt ne bi premašivao mjerilo naselja. Tako se objekt škole sastoji od četiri funkcionalne cjeline, u vizualnom smislu od četiri volumena. Između dva volumena, prizemnog u kojemu su učionice razredne nastave i drugog visine P+1, sa sadržajima predmetne nastave, nalazi se volumen koji u prizemlju i podrumu ima stepenasto formiran PVN, a na katu prostore uprave i koordinacije rada. Kako su prva dva volumena znatno duža od zadnjeg, formiraju intiman prostor unutarnjeg dvorišta, koji se u blagom nagibu spušta prema podrumu, odnosno donjem dijelu PVN-a. Četvrtu funkcionalnu cjelinu čine objekti male i velike sportske dvorane.

autor

Matija Vaniček, Nino Virag


suradnici

Visualizationstudio


lokacija

Popovača


program

škola za 600 učenika s trodjelnom sportskom dvoranom


godina

2007


faza

idejni


ukupna površina

6500 m2